Burgers van bieten met gezonde frieten

bietenburgerHallo allemaal! Vanavond heb ik geëxperimenteerd in de keuken van mijn ouders. Een aantal dagen geleden was ik eten bij Meneer Smakers. Een leuke burgertent op de Nobelstraat in Utrecht. Ik bestelde de vegetarische bietenburger en die was lekker! Ik was geïnspireerd en vond een recept voor bietenburgers op NSMBL. In total stond ik wel dik een uur in de keuken, maar de burgers waren super lekker! Dit recept ga ik zeker nog een keer maken.

De smaak van rode bieten is zeker niet overheersend en ze hebben een lekkere structuur. Daarbij at ik een frieten uit de oven van zoete aardappel, een kleine salade en suikervrije appelmoes. Mijn ouders vonden de frieten erg lekker, ik vond ze iets minder lekker dan gehoopt. Ze pasten wat mij betreft niet zo goed bij de smaak van de burgers. De volgende keer zou ik de burgers eerder met een volkoren bol of een salade eten denk ik.

Ingrediënten 6-8 burgers:
- 500 gr gekookte rode bieten
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook
- 2 el olijfolie
- 2 eieren
- 150 gr havermout
- 200 gr feta, verkruimeld
- handjevol verse basilicum, fijngesneden
- (kokos)olie om in te bakken
- zout en peper

Bereiding:
Doe de bietjes, ui, knoflook en olijfolie in een keukenmachine of blender en mix het tot een egale massa. Giet het mengsel in een grote kom. Voeg de eieren, havermout,  feta, basilicum, zout en peper toe en meng alles met je handen door elkaar. Zet dit mengsel 30-40 minuten opzij en roer af en toe. Dit is belangrijk, omdat de havermout vocht op gaat nemen waardoor het mengsel steviger wordt en je er uiteindelijk burgers van kunt maken. Ondertussen kun je de rest van de maaltijd (salade, ovenfrieten, tafel dekken, etc.) voorbereiden.

Als het mengsel na 30 minuten nog te vochtig is, kun je er meer havermout bij doen. Verwarm een flinke scheut olie in een koekenpan. Maak vervolgens met je handen ballen van het mengsel, ter grote van een mandarijn en leg ze in de hete pan. Druk ze met je handen plat en bak de burgers aan beide kanten voor ongeveer 3 minuten op middel hoog vuur totdat ze een bruin korstje hebben.

Et voilà! Eet smakelijk! Lekker met appelmoes of mayonaise.

Ingrediënten 2-3 personen ovenfrieten:
- 3 grote zoete aardappelen
- flinke scheut olijfolie
- 2 tl paprika poeder
- 1 tl komijnzaad
- peper en zout

Bereiding:
Verwarm de oven op 220 graden. Bedenk een bakplaat met bakpapier. Schil de aardappelen en snijd ze eerst in dunne plakken en daarna in reepjes (ongeveer 0,5 cm dikte). Leg de reepjes in een bak, gooi de kruiden en een flinke scheut olijfolie hierbij en hussel alles met je handen door elkaar.

Leg de frieten op de bakplaat en doe ze in de oven voor 40 minuten. Keer ze regelmatig om zodat ze aan alle kanten bruin worden. En eet smakelijk!

zoete aardappel frieten oven

2 Comments

Reageer