Guiltyfree chocolade caramel taartjes

 

shortcakeAfgelopen week kreeg ik een recept doorgestuurd van een vriendinnetje: ‘Guiltyfree snickers’. Ze was er zo enthousiast over dat ik ze ook wel moest maken. En ze waren dan ook super lekker! De ‘snickers’ lijken heel erg op caramel chocolade shortbread. Het zijn redelijk zoete taartjes met een crunchy onderkant, een middenlaag die smaakt naar echte caramel en een bovenkant van chocola. Hoe puurdere chocolade je hiervoor gebruikt, hoe ‘gezonder’. En lucky me, ik had alle ingrediënten gewoon in huis! De taartjes moeten wel 1,5 uur in de vriezer, dus als je ze als toetje wilt eten, moet je het even goed plannen. Je kunt voor het recept ook andere noten gebruiken zoals pecannoten of amandelen. Deze ingrediëntenlijst hield ik aan, en dat was in ieder geval een succes! Het onderstaande recept is voor twee flinke porties.

Stap 1. Ingrediënten ‘onderste laag’:
- 15 cashewnoten
- 15 hazelnoten
- 15 walnoten
- 3 (medjool) dadels
- 2 theelepels kokosolie

Bereiding ‘onderste laag’:
shorbreadDoe alle ingrediënten in een keukenmachine of hak ze zelf met een mes. Voel met je vingers of je er balletjes van kan maken. Is het deeg te droog, dan kan je extra dadels toevoegen. Is het deeg te klef, dan kun je er nog meer noten aan toevoegen. Doe het deeg in vormpjes voor kleine taartjes of crème brûlée en druk het stevig aan met een lepel.

Stap 2. Ingrediënten ‘caramel laag’:
- 3 dadels (ongeveer 60 gr.)
- 50 ml water
- 1 tl kokosolie
- 1 tl kaneel, vanillekruiden of koekkruiden
- snufje zout

Bereiding ’caramel laag’:
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mix het tot het een gladde massa is. Wanneer het te dik is, voeg dan nog wat water toe. Wanneer het te waterig is, kun je nog een dadel toevoegen. Doe de caramelvulling over de onderste laag en zet de vormpjes voor 90 minuten in de vriezer.

Stap 3. Ingrediënten ‘chocolade laag’:
- 30 gr chocolade (meer dan 70 % cacao)
- 1,5 el cacaopoeder
- 1,5 el kokosolie

Bereiding ‘chocolade laag’:
Smelt de ingrediënten au bain-marie in een pan. Haal de vormpjes uit de vriezer en schenk de chocolade laag over het geheel. Zet de vormpjes nog een keer weg in de vriezer voor 20 minuten.

En klaar! Geniet van deze heerlijke ‘guiltyfree’ taartjes. Krijg je ze niet in een keer op? Zet ze dan tijdelijk in de ijskast zodat ze hard blijven. Jum!
gezonde snickers

 

Reageer