Fris, zoete salade met spinazie, amandelen en sumak

spinazie salade amandelen dadelsEen tijdje geleden maakte een vriendin van mij deze salade en het was heerlijk! Je proeft het zuur van de azijn, het zoete van de dadels, het pittige van de chili, de citrussmaak van de citroen en Sumak, het bittere van spinazie. En alles bij elkaar vormt een heel mooi geheel, echt een aanrader. Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi.

Bijna alle ingrediënten heb ik normaal in huis, dus een paar dagen geleden maakte ik deze salade zelf. De enige dingen die ik nog moest kopen waren verse spinazie, pitabroodjes en de kruiden Sumak. Sumak is rood van kleur en smaakt zurig, fris en een beetje scherp. Een hele lekkere kruiden om te gebruiken in combinatie met kip of in een salade dus. Je kunt Sumak o.a. kopen bij de Turk. Wat betreft de spinazie kun je het beste jonge spinazie gebruiken. Deze is wat zachter van smaak. 

Ingrediënten (2 personen):
- halve rode ui, gesnipperd
- 100 gr dadels, ontpit en in kleine stukjes gesneden
- 1 el wittewijnazijn
- klontje roombooter
- olijfolie
- 2 pitabroodjes, in kleine blokjes snijden
- 75 gr gehakte amandelen
- 2 tl Sumak
- halve tl gedroogde chilivlokken
- 150 gr spinazie
- 2 el citroensap
- zout

Bereiding
Doe de gesnipperde rode ui, stukjes dadels en 1 el wittewijnazijn in een kommetje en roer het door elkaar. Laat dit voor ongeveer 15-20 minuten staan. Wees niet te enthousiast met de azijn, dat proef je later goed terug.

Verwarm het roomboter en 1 el olijfolie in een koekenpan en bak hier de stukjes pitabrood en gehakte amandelen goudbruin. Dit duurt een paar minuutjes. Voeg de Sumak, chilivlokken en een snufje zout toe en haal de pan van het vuur.

Pak een grote saladekom. Die hierin de spinazie, de gemarineerde rode ui met dadels en het pitamengsel uit de pan. Voeg nog een el olijfolie en het citroensap toe. Wees wederom niet te enthousiast met het citroensap, ook dit overheerst snel.

En klaar! Zo simpel, zo lekker! En als je een restje over hebt, kun je dat de volgende dag nog eten als lunch. Jumm!

 

Reageer