Rebelse rabarber crumble

Rabarber en aarbeien crumbleHet is begin mei en overal kun je rabarber kopen. Gekke roze-groene stengels waarbij je je afvraagt of het een groente of een fruit-soort en vooral hoe het zou smaken. Als ik de bronnen van internet goed heb begrepen is het een groente omdat het geen vrucht is maar het stengel. Toch wordt het gebruikt als fruitsoort omdat het zoet is.

Anyway! Vorig jaar maakte mijn vriendinnetje Fleur een heerlijke rabarber crumble. Ik had nog nooit rabarber gegeten en ik vond het super lekker! Toen ik afgelopen week de rabarber in de supermarkt zag liggen en er ook op het internet al verschillende recepten met rabarber oppopte, besloot ik ook om een paar gekke stengels te kopen en er een toetje van te maken.

Ik had een aantal suikervrije of gezondere recepten gevonden ter inspiratie, maar omdat toevallig dat ene vriendinnetje Fleur bij mij kwam eten, en zij zich ontfermde over de crumble, is het een super lekkere maar helaas geen suikervrije crumble geworden. Ik wil het recept en de foto’s toch delen! En ik ga  deze maand zeker nog een suikervrije versie proberen. Wanneer je voor de suiker kokossuiker gebruikt, zorgt het al voor een minder snelle stijging in je bloedsuikerspiegel ;).

rabarber aardbeien crumbleIngrediënten (6 porties):
- 300 gr rabarber
- 200 gr aardbeien
- 1 citroen
- vanille suiker
- 50 gr amandelmeel
- 100 gr speltmeel
- 50 gr volkorenmeel
- 100 gr koude boter
- 60 gr (kokos)suiker
- snufje zout

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden en. Snijd de rabarber in stukjes van 1 cm en halveer de aardbeien. Doe de rabarber en aardbeien in een ovenschaal en strooi hier 2 tl vanillesuiker en het sap van een halve citroen overheen. Meng alles goed door elkaar.

Maak het kruimeldeeg door in een grote kom alle soorten meel, de boter, het suiker, 1 tl vanillesuiker en een snufje zout toe te voegen en kneed met je handen alles goed door elkaar tot het een kruimeldeeg wordt. Als het deeg te plakkerig is, kun je er meer volkorenmeel aan toevoegen.

Verdeel het kruimeldeeg over de rabarber en aardbeien en zet in de oven voor ongeveer 25-30 minuten. Serveer met wat kwark of ijs en eet smakelijk!

rabarber aardbeien crumble

 

Reageer