Gezonde chips? Yes there is!

Gezonde chipsIk ben fan van zoete aardappels! Zoete aardappels zijn namelijk geen echte aardappels, maar zetmeelhoudende knollen. Oftewel groentes! Ze zitten vol met vitamines (A en C), anti-oxidanten, vezels, kalium, kalsium, magnesium en bevatten (in vergelijking met normale aardappels) aanzienlijk minder koolhydraten. Een goede vervanger van aardappels en een echte superfood!

Zoete aardappels zijn zowel in hartige als zoete gerechten te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld zoete aardappelpuree maken door ze ongeveer 15 minuten te laten koken en daarnaast met een scheutje (amandel)melk fijn te stampen. Je kan er ook ovenfrieten van maken, door de salade heen doen of zelfs verwerken in een gezonde brownie!

Ik maakte dit weekend ovenchips van zoete aardappel. Snel, makkelijk en lekker! En een gezonde en goedkope vervanger voor chips uit de supermarkt!

Ingrediënten (1 portie):
- 1 zoete aardappel
- scheutje olijfolie (gesmolten kokosolie kan ook)
- tl zeezout of himalayazout
- 2 tl paprikapoeder (andere kruiden kan ook zoals cayennepeper, peper, kerrie of kurkuma)

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden en leg alvast een bakplaat met bakpapier meer. Schil de zoete aardappel.

Maak met een dunschiller, mandola of kaasschaaf plakjes en vang ze op in een kom. De dikte van de plakjes heeft later uiteraard invloed op de baktijd. Hoe dunner, hoe korter. Vervolgens meng je met je vingers de olie, zout en kruiden door de schijfjes. Leg de schijfjes op de bakplaat en zorg dat ze niet over elkaar liggen. 20 minuutjes in de oven tot de randjes bruin beginnen te worden en smullen maar!

2 Comments

Reageer