Wee(thee)tjes

thee trekkenThee. Ik drink de hele dag thee. Omdat ik het lekker vind en omdat het gezond is. Verder drink ik water en heeel af en toe een kopje koffie of een verse jus, maar that’s it. Saai? Nee hoor! Thee is er in zoveel verschillende varianten. Voor elk moment van de dag is er wel een passende thee En thee is zo lekker. Tenminste, als je het de tijd geeft om te trekken.

Witte, groene en zwarte thee
Witte, groene of zwarte thee, het wordt allemaal geplukt van dezelfde theeplant.
- Witte thee wordt gemaakt van de jonge knoppen van een theeplant. Deze hebben nog weinig zon gehad en zijn daarom wit. Witte thee is over het algemeen ook wat duurder, omdat er aan een theeplant relatief weinig knoppen zitten.
- Voor groene thee worden de groene blaadjes van een theeplant gebruikt. Deze worden na de pluk gelijk gestoomd en vervolgens gedroogd.
- Zwarte thee wordt ook gemaakt van de groene blaadjes van een theeplant. Echter, na de pluk worden deze blaadjes gefermenteerd of gegist en komt het in aanmerking met zuurstof. Hierdoor verandert de kleur van het bland naar goud/zwart. Vervolgens worden de blaadjes ook gestoomd en gedroogd.
- Kruidenthee en rooibos zijn geen ‘echte’ theeën. Ze bevatten geen blaadjes van een theeplant. Vaak zijn ze een combinatie van verschillende gedroogde kruiden of planten.

Cafeïne
Wist je dat 1 kop koffie bijna evenveel cafeïne bevat als 2 koppen thee? Thee bevat net als koffie cafeïne, en groene en witte thee bevatten ook cafeïne. Niet iedereen weet dit. Een kop koffie bevat gemiddeld 70 mg cafeïne, afhankelijk van de sterkte. Een kop zwarte thee bevat 30 – 40 mg en een kop groene thee 20-30 mg. Echter, de cafeïne die in koffie zit wordt sneller opgenomen in het bloed dan de cafeine afkomstig van thee. Dit zorgt ervoor dat het effect van cafeïne bij het drinken van thee minder snel optreedt, maar langer en stabieler aanhoudt. Thee werkt daarom verfrissend en versterkend. Rooibos en kruidenthee bevatten geen cafeine en drink ik daarom graag ‘s avonds.

En als laatste: thee moet je laten trekken
Het is geen regel of crime, maar je theezakje voor 15 seconden hengelen in je kopje totdat het water een kleurtje begint te krijgen en dan je theezakje wegdoen. Na-ah! Niet doen.. Zonde van de thee (tenzij je van slappe thee houdt. Of eigenlijk van water met een kleurtje). Thee moet trekken. Kleurstoffen komen namelijk als eerste vrij. De smaakstoffen en gezonde eigenschappen van thee hebben langer de tijd nodig om zich te verspreiden in het water. Als je dus na een paar seconde ‘hengelen’ je theezakje uit je thee haalt, heb je water met een kleurtje, maar nog niet echt thee. Daarnaast is mijn advies: gebruik 1 zakje per kop en gebruik je zakje maar 1 keer. Als je kijkt naar de prijs van een glas melk, een glas cola of een kop koffie, dan is thee, na water, ongeveer het goedkoopste! En daarbij komt dat thee ook nog eens super gezond is. En lekker. Als je je thee echt lang laat trekken, zit er zoveel meer smaak aan je thee.

Dus bezuinig niet op thee en laat je theezakje gewoon lekker met rust voor minstens 5 minuten.

 

 

Reageer