Waarom eet ik volkoren producten?

Gister heb ik een lekker vers speltbrood gehaald bij het Vlaamsch Broodhuys op de Nachtegaalstraat in Utrecht. Een echte bakker, waar je ook lekker kunt lunchen etc. Spelt is, net als tarwe, een graansoort. Beide graansoorten bevatten veel vezels en eiwitten. Echter, zorg er wel voor dat je de volkoren variant neemt!

Een graankorrel bestaat namelijk uit een meelkern, een vliesje daaromheen (de zemel) en de kiem. Bij volkoren producten (gemaakt van gemalen graankorrels) zijn de meelkern, de zemel en de kiem gewoon aanwezig. In het buitenste vliesje, de zemel, zitten de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezels. Deze heb je nodig voor een goede vertering en opname van de voedingsstoffen. Met name vezels zijn belangrijk omdat die ervoor zorgen dat je geen enorme stijging krijgt in je bloedsuikerspiegel wanneer je iets eet. Een stijging in je bloedsuikerspiegel wil je voorkomen, omdat dit resulteert in een stijging van je insulinespiegel, wat weer gevolgen heeft voor extra vetopslag, meer trek en snellere veroudering van je cellen en dus je huid, organen, etc. Echter bij niet volkoren producten, zoals wit meel en bloem, zijn de zemel en de kiem verwijderd. Dit witte meel wordt vervolgens niet alleen gebruikt voor brood, maar ook voor pasta, cake, pizzabodems, bladerdeeg, koekjes, etc. Probeer daarom deze ‘witte meel producten’ zoveel mogelijk te vermijden of gewoon te vervangen door de volkoren variant. 

Reageer